Fogfehérítés

A fogfehérítő eljárás

Fogaink színe több tényezőtől függ.
Természetesen fontos a genetikai, tehát amit a szülőktől örököltünk, ezen kívül függ a külső réteg (zománc) vastagságától, ami az évek folyamán egyre vékonyabb lesz, ezzel mintegy sötétül a fogunk színe. Befolyásolja az is, hogy mit fogyasztunk, hiszen az ételeink nagy része különböző színű és egyre nagyobb jelentőséggel bír az ételeknél is a látvány, amit sokszor ételszínezékkel próbálnak fokozni, így azt tenni csábítóbbá. Sajnos ezek mind a fogszínünk rovására történnek.
Sokat ronthatnak a fogszínen a fekete teák, kávé, kóla, vörösbor (hiába a sok jótékony hatása). És természetesen a sok káros hatása mellett a dohányzásnak meg kell említeni a fog elszínező hatását is. Bizonyos gyógyszereknek is van ilyen mellékhatása. Ilyen volt régen a Tetrán és Doxyciclin, melyet ha a terhes anya vagy a kisgyermek szedett, maradó változást eredményezett a gyermek maradó fogazatán, mely igen sötét, sávos elszíneződést okozott. Foltokban sárgás, esetleg barnás elszíneződést okozhat a túlzott mértékű fluorid bevitel is.
A fogfehérítéshez hidrogén-peroxidot (Hyperol) használunk, amely igen gyorsan bomlik, és a felszabaduló oxigén lép reakcióba a fog belsejében lévő elszínező anyagokkal, lebontva azt.
Fontos tudni, hogy a teljes kezelés fogszakorvos felügyelete mellett zajlik, maga az eljárás a szakhatóságok által mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon bevizsgálva és engedélyezve van, bevezetése óta ellene kifogás nem merült fel. A ZOOM AP ismertetőjét ide kattintva tekintheti meg.

A fogfehérítés előtt

A stúdióba érkező pacienssel a fogszakorvos elbeszélget. Ennek során tájékozódik a kívánalmakról, igényekről, elvárásokról. Ugyanakkor elmondja, mi lesz a kezelés menete, attól milyen hatás várható, illetve a páciensnek ezt követően mit kell tenni.

Előkészületek

Mielőtt a paciens beül a székbe (amennyiben éppen nem ezt megelőzőleg tette otthon) egy rendelkezésére bocsátott fogkefével fogat mos.
Amikor a paciens beül a székbe, az elektromos emelővel beszabályozzuk, hogy kényelmesen helyezkedjen el. A nyaka köré illesztjük a partedlit, és megkezdődik a fogak teljes tisztítása, a fogkő és egyéb felrakódások eltávolítása, melyet dentálhigiénikusunk végez. A kezelés során először ultrahangos készülékkel lepattintjuk a fogköveket, majd egy speciális műszerrel, ami nagy nyomáson vízzel kevert natrium-bikarbonát szemcséket szór a fogfelszínre, teljesen megtisztítjuk a fogakat a kisebb felrakódásoktól is.

Az eljárás

A szájába illesztjük a szájterpeszt.
Ez egy ovális műanyag, egyáltalán nem kényelmetlen, bármikor kivehető, nem akadályoz levegővételben, csak az artikulálásban. Ezért ezt követően már csak mutogatással tud a fogszakorvossal kommunikálni. Ha felemeli kezét, azt jelenti, állj!
A lágy részeket betakarjuk, hogy később ne érje lámpafény. Az ínyet fényre kötő izoláló anyaggal, az ajkakat gézzel.

Ezt követően a fogakat hidrogénperoxidot tartalmazó géllel kenjük be, majd a paciens fogai fölé helyezzük az UV-lámpát, és bekapcsoljuk.

A lámpával 15-15 percig világítjuk meg a fogakat. Ezt követően az elhasználódott gélt leszívjuk a fogakról, a fogakat fehérítést elősegítő anyaggal kenjük be, majd újra friss géllel. Megint odahelyezzük, és bekapcsoljuk a lámpát. Az teljes kezelés alatt a fogszakorvos jelen van, bármilyen kényelmetlenséget jelezni lehet neki. Az eljárást a szükséges számban ismételjük. Végül az íny felületét lekezeljük E vitaminnal, a fogfelületet érzékenységcsökkentő, speciálisan erre a célra kifejlesztett géllel kenjük be.

A fogfehérítés után

Bármennyire is kemény anyagból faragták, a fog érzékeny testrészünk, és igenis észre veszi, ha foglalkozunk vele. Magát a fogfehérítés kezelést nemigen érezzük, de az azt követő napon előfordulhat érzékenység. Ez azonban nem kellemetlen, és magától megszűnik, elkerülése érdekében használhatunk Elmex vagy Sensodyn fogkrémet.
A kezelés közben a fehérítő anyag a fogíny elfehéredését okozhatja a fognyak közelében. Inkább csak átmeneti elszíneződést okoz, érzékenységet nem, s ez is a kezelést követő fél órán belül nyomtalanul elmúlik.

Hogy elkerüljük a fokozott érzékenységet, és a lehető legtovább megőrizzük a fogszínt, a következő tanácsokat célszerű betartani.

A fokozott érzékenység miatt kerülni kell a túl hideg italok és ételek fogyasztását, a kezelést követő 3-4 napban. Nem tanácsos a túl savas italok fogyasztása, mint a citromlé, narancslé, almalé, valamint a szénsavas italoké. Ebben az időszakban ne fogyasszunk “színes” ételeket, italokat, úgymint kávét, teát, vörösbort, kólát.

  • Tartózkodni kell a dohányzástól!
  • Használjunk olyan fogkrémet, amelyen fel van tüntetve, hogy fogfehérítő hatása van!
  • Félévente fogorvosánál jelentkezzen fogkő-eltávolításra és polírozásra!

Gyakori kérdések